Warm voor het hart / bevrijdende gekte

 

Het is snoeiheet. De zon staat hoog aan de hemel. Wij, de spelers van PLANKVAST, staren met een big-smile naar de tent die ons door de organisatie van het Sonsbeektheateravenue is toegewezen. Rood en oranje zijn deze vier dagen onze favoriete kleur, zoveel is zeker. Omdat we de voorstelling voor het eerst in een tentje spelen staan we meteen op scherp. In grote saamhorigheid richten we de tent in, hangen we de lampen op, knutselen we een kassa en bedenken we een plan om publiek te lokken naar onze speelplek. Eén van de heel velen in het park. Het zweet gutst ons van het lijf, maar we voelen het aan ons water…Dit worden vier heel bijzondere dagen!

 

En bijzonder was het! Vier dagen waarbij de tent zich vulde met enthousiast publiek. Vier dagen vol enthousiaste reacties Vier dagen waarbij we elkaar, maar vooral ook de voorstelling veel beter leerde kennen.  De associatieve beeldende voorstelling lijkt geen echt verhaal te vertellen maar brengt wel een gevoel over zo blijkt uit de reacties. ‘Warm voor het hart’, zo omschreef een dame onze voorstelling geroerd. ‘Bevrijdende gekte’ werd er door een ander gezegd.

This slideshow requires JavaScript.

En allebei de beweringen zijn in mijn ogen helemaal raak…De voorstelling is warm voor het hart. Het publiek ziet vier clowns die hun liefde voor een plank en voor elkaar niet onder stoelen of banken steken. Ze plagen elkaar, dagen elkaar uit, maar worden nooit gemeen…alles blijft spel. En in het spel kijken ze hoever ze kunnen gaan. Daar komt de bevrijdende gekte om de hoek kijken. De clown kijkt namelijk verder dan de gebaande paden…is gewend om buiten de lijntjes te kleuren…om net iets groter, iets harder, iets langer dan ‘normaal’ te doen. Het publiek wordt dus meegezogen in het gevoel van liefde en mededogen dat de spelers in de basis van de voorstelling met zich meedragen en/of zij worden geraakt door het feit dat de spelers ‘gek’ doen. Iets dat zij ook nog wel eens zouden willen doen, maar waarin ze worden geremd door de bestaande sociale conventies. Door zich te spiegelen aan de clowns wordt hun gekte bevrijdend.

‘Warm voor het hart’ en ‘bevrijdende gekte’…dat zijn toch tekenen van geluk, al is daar moeilijk een definitie van te geven. Toen het kunstproject ‘re-inventing hapiness’ van het Stedelijk Museum in ‘s-Hertogenbosch Bossche kunstenaars opriep om een bijdrage te leveren aan het project, bedacht ik mij geen moment. PLANKVAST is in mijn ogen een voorstelling die gaat over geluk en hoe je dat als publiek en spelers kunt ervaren en delen. Gelukkig vond de organisatie dat ook dus nu spelen we 8 november in het Stedelijk Museum. Klik op deze link voor informatie en om je aan te melden als je wilt komen kijken

Dat kunst en PLANKVAST goed samengaan hebben we vorig jaar al laten zien in Ulvenhout.

 

_BWC3088 klein

8 november wordt heel bijzonder.

Ik hoop dat je komt kijken.

Wij hebben er zin in!